Sojalizm

Soyalism
reż. Stefano Liberti, Enrico Parenti/Włochy/2018/65 min.
miejsce
data
czas
Luna, sala A
2019-05-13
18:30
Kinoteka, sala 4
2019-05-14
13:15
Kinoteka, sala 7
2019-05-18
12:00
Kinoteka, sala 4
2019-05-19
18:45

W jaki sposób rosnący popyt na mięso w przeludnionych Chinach wpływa na lasy deszczowe w Amazonii? Dlaczego i po co brazylijscy farmerzy są wabieni na farmy soi w Mozambiku? Film przedstawia łańcuch produkcji wieprzowiny na światową skalę. Dowiadujemy się, że w świecie borykającym się ze skutkami zmian klimatu i przeludnieniem kontrola produkcji żywności staje się coraz większym i opłacalnym biznesem prowadzonym przez zaledwie garstkę gigantycznych korporacji.

Ukazując proces przemysłowej produkcji wieprzowiny, począwszy od Chin po Brazylię, Stany Zjednoczone i Mozambik, film uświadamia, jak ogromna koncentracja władzy znajduje się w rękach zachodnich i chińskich firm, które potrafią dziś sterować światową konsumpcją. System masowej produkcji wieprzowiny powstał po koniec lat 70. ubiegłego wieku w Stanach Zjednoczonych, a następnie rozszerzony został na cały świat, szczególnie w gęsto zaludnionych krajach. Spowodował nie tylko wyparcie setek małych przedsiębiorców w tej branży, ale przede wszystkim na trwale zmienił charakter hodowli zwierząt, produkcji żywności i otaczający nas krajobraz.

Obserwujemy, jakie zmiany wywołują w brazylijskich lasach deszczowych ogromne plantacje soi wykorzystywanej jako pasza dla świń. Widzimy, jak działają supertermiczne rzeźnie w Chinach, gdzie w ciągu godziny rzeźnik może zabić 600 świń. Film uświadamia, w jaki sposób ekspansja masowej produkcji wieprzowiny zagraża równowadze społecznej i środowiskowej Ziemi. Ujawnia też katastrofalne konsekwencje dla ludzi i środowiska, jakie wiążą się ze stale rosnącą industrializacją przemysłu spożywczego.

DŁUŻSZY OPIS
KRÓTSZY OPIS

  • czas trwania:
    65 min.
  • kraj/rok:
    Włochy /2018
  • reżyseria:
  • zdjęcia:
    Enrico Parenti
  • produkcja:
    Andrea Ricciardi, Susana Trojano / Albamada, Elliot Films
  • wybrane festiwale i nagrody :
    W jaki sposób rosnący popyt na mięso w przeludnionych Chinach wpływa na lasy deszczowe w Amazonii? Dlaczego i po co brazylijscy farmerzy są wabieni na farmy soi w Mozambiku? Film przedstawia łańcuch produkcji wieprzowiny na światową skalę. Dowiadujemy się, że w świecie borykającym się ze skutkami zmian klimatu i przeludnieniem kontrola produkcji żywności staje się coraz większym i opłacalnym biznesem prowadzonym przez zaledwie garstkę gigantycznych korporacji.

Inne filmy z sekcji

Klimat na zmiany

Czas lasów
The Time of Forests
Antropocen: epoka człowieka
Anthropocene: The Human Epoch
Kiedy owca staje się lwem
When Lambs Become Lions
Inne filmy z tagiem

ekologia

Kiedy owca staje się lwem
When Lambs Become Lions
Ojo Guareña - tajemnice jaskini
Ojo Guareña
Kraina miodu
Honeyland
Inne filmy z konkursu

Green Warsaw Award

Utopia na nowo
Utopia Revisited
Antropocen: epoka człowieka
Anthropocene: The Human Epoch
Trucizna codziennego użytku
The Devil We Know
 
Doc shop
Kup nasze filmy na DVD
NEWSLETTER
Zapisz się do newslettera

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej w: Polityce prywatności

OK