Sojalizm

Soyalism
reż. Stefano Liberti, Enrico Parenti/Włochy/2018/65 min.
miejsce
data
czas
Gdyńskie Centrum Filmowe, sala Warszawa
2019-05-20
10:45
Gdyńskie Centrum Filmowe, sala Warszawa
2019-05-21
16:45
Gdyńskie Centrum Filmowe, sala Morskie Oko
2019-05-23
15:15

W jaki sposób rosnący popyt na mięso w przeludnionych Chinach wpływa na lasy deszczowe w Amazonii? Dlaczego i po co brazylijscy farmerzy są wabieni na farmy soi w Mozambiku? Film przedstawia łańcuch produkcji wieprzowiny na światową skalę. Dowiadujemy się, że w świecie borykającym się ze skutkami zmian klimatu i przeludnieniem kontrola produkcji żywności staje się coraz większym i opłacalnym biznesem prowadzonym przez zaledwie garstkę gigantycznych korporacji.

Ukazując proces przemysłowej produkcji wieprzowiny, począwszy od Chin po Brazylię, Stany Zjednoczone i Mozambik, film uświadamia, jak ogromna koncentracja władzy znajduje się w rękach zachodnich i chińskich firm, które potrafią dziś sterować światową konsumpcją. System masowej produkcji wieprzowiny powstał po koniec lat 70. ubiegłego wieku w Stanach Zjednoczonych, a następnie rozszerzony został na cały świat, szczególnie w gęsto zaludnionych krajach. Spowodował nie tylko wyparcie setek małych przedsiębiorców w tej branży, ale przede wszystkim na trwale zmienił charakter hodowli zwierząt, produkcji żywności i otaczający nas krajobraz.

Obserwujemy, jakie zmiany wywołują w brazylijskich lasach deszczowych ogromne plantacje soi wykorzystywanej jako pasza dla świń. Widzimy, jak działają supertermiczne rzeźnie w Chinach, gdzie w ciągu godziny rzeźnik może zabić 600 świń. Film uświadamia, w jaki sposób ekspansja masowej produkcji wieprzowiny zagraża równowadze społecznej i środowiskowej Ziemi. Ujawnia też katastrofalne konsekwencje dla ludzi i środowiska, jakie wiążą się ze stale rosnącą industrializacją przemysłu spożywczego.

DŁUŻSZY OPIS
KRÓTSZY OPIS

  • czas trwania:
    65 min.
  • kraj/rok:
    Włochy /2018
  • reżyseria:
  • zdjęcia:
    Enrico Parenti
  • produkcja:
    Andrea Ricciardi, Susana Trojano / Albamada, Elliot Films
  • wybrane festiwale i nagrody :
    W jaki sposób rosnący popyt na mięso w przeludnionych Chinach wpływa na lasy deszczowe w Amazonii? Dlaczego i po co brazylijscy farmerzy są wabieni na farmy soi w Mozambiku? Film przedstawia łańcuch produkcji wieprzowiny na światową skalę. Dowiadujemy się, że w świecie borykającym się ze skutkami zmian klimatu i przeludnieniem kontrola produkcji żywności staje się coraz większym i opłacalnym biznesem prowadzonym przez zaledwie garstkę gigantycznych korporacji.

Inne filmy z sekcji

Klimat na zmiany

Kiedy owca staje się lwem
When Lambs Become Lions
Ziemia
Earth
Czas lasów
The Time of Forests
Inne filmy z tagiem

ekologia

Kiedy owca staje się lwem
When Lambs Become Lions
Antropocen: epoka człowieka
Anthropocene: The Human Epoch
Pod ścianą
Push
Inne filmy z konkursu

Green Warsaw Award

Czas lasów
The Time of Forests
Kiedy owca staje się lwem
When Lambs Become Lions
Ziemia
Earth
 
Doc shop
Kup nasze filmy na DVD
NEWSLETTER
Zapisz się do newslettera

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej w: Polityce prywatności

OK